Vi är ofta uppe i Stockholm och besöker många av våra kunder. Är ni ett företag i Stockholm som behöver vass översättning, kontakta oss!

Ni hittar oss nu på Kämpegatan 6, nära Centralstationen här i Göteborg. En riktigt fin lokal i ett växande område.

Välkomna! 

Ibland kan det vara svårt att sätta ord på sina känslor. Men det finns hjälp att få. Häromåret kom boken Ord inuti – ett bidrag till det svenska språket. Den innehåller 150 nya ord för känslor och man kan se den som en ordlista eller ett lexikon.

De 150 orden från A till Ö beskriver känslor som tidigare saknat ett eget ord.
Känner du kanske igen dig i känslan av att allting bara rullar på? Att livet enbart verkar bestå av rutiner? Det finns ett ord för den känslan nu. Balanstrött. 
Eller kanske har du haft en känsla av att vad som helst kan hända? Den känslan kallas för möjlighetsroad. Varje nytt ord i boken är också beskrivet i en liten berättelse som sätter ordet i ett sammanhang.
 

Översättning, lokalisering, transcreation – vad är vad och vad behöver du? Att översättning är att överföra en text från ett språk till ett annat är nog de flesta på det klara med. Men vad innebär det att återge ett budskap på ett annat språk och en annan marknad?
Vad kan man vänta sig av en översättare och inte, och vilka olika nivåer finns det? I språkbranschen finns en hel del termer som kanske inte är uppenbara för alla utomstående. Här försöker vi reda ut några av begreppen.

Kanske har ni läst att vänner och bekanta åker på hemester eller svemester i sommar? För i år har det onekligen trendat att semestra i Sverige vilket är vad båda orden i stort sett betyder. Svemester och Hemester har ungefär samma betydelse. Svemester är två ihopsatta ord, Sverige och semester, och som betyder just detta, att semestra i Sverige.

Hemester är också detta två ihopsatta ord; hemma och semester. Alltså att semestra på hemmaplan. Dessa två relativt nya ord har uppkommit av flera anledningar, dels av förra årets varma klimat i Sverige under sommaren men den största anledningen är att klimathotet har uppmärksammats ordentligt och att fler har förstått allvaret i den klimatkris vi står inför. Tyvärr är flygning en stor miljöbov och därför har begrepp som svemester och hemester uppkommit.

Orden används ibland för att visa att man anstränger sig för att förbättra miljön och att man skippar flyget. Och visst är det bra att passa på att njuta av Sverige på sommaren. Det finns så många fina platser runt om i landet som är väl värda ett besök.

Vilken är din favoritplats i Sverige?
 

För att översätta ett magasin till ett nytt språk behöver man känna till den lokala marknaden och anpassa texten därefter. Dessutom måste texten bli riktigt bra och läsarvänlig för att locka nya kunder.

Det talas runt 7 000 språk i världen, och av dem anses 2 600 hotade för att allt färre talar dem. Många av de språk som är på väg att försvinna är ursprungsfolkens språk. Genom att uppmärksamma ursprungsspråken vill FN inte bara gynna dem som talar dessa språk utan också öka kunskapen om de små språkens viktiga betydelse för världens kulturella mångfald.

Vid översättning av marknadstexter är det viktigt att fånga den tonalitet som speglar företaget och varumärket. Samtidigt måste man ta hänsyn till vad som fungerar på de lokala marknaderna och anpassa texten efter det.

Nu är det officiellt. Listan innehåller 50 olika språk och språkvarianter. Danskan gick in på plats 16 men svenskan lyckades inte komma med överhuvudtaget.

När man översätter företagets policyer, avtal och interna dokument vill man givetvis att företagets specifika tonalitet och språk återspeglas på det nya språket.

OM SPRÅKBOLAGETS BLOGG

På Språkbolagets blogg delar vi med oss av våra kunskaper inom området språk och översättning. Vi diskuterar även nyheter och ger praktiska tips inom området!

Senaste inläggen

13

Vi är ofta uppe i Stockholm och besöker många av våra kunder som sitter där, så är ni ett företag i Stockholm som behöver vass översättning, kontakta oss. Trevlig helg! #översättning #stockholm #göteborg #översättningsbyrå #översätta #marknadsmaterial #medicin #ekonomi

21

Vi är inflyttade i nya lokaler! Ni hittar oss nu på Kämpegatan 6, nära Centralstationen här i Göteborg. En riktigt fin lokal i ett växande område. Välkomna! #översättningsbyrå #översättningtillföretag #översättning #göteborg