Skillnaderna mellan Halloween, allhelgona och alla helgons dag

Varje höst är det samma förvirring, vad är det för skillnad på Halloween, allhelgona och alla helgons dag? Vilken dag är vilken? En klurig högtid som både är glad och festlig men också en tradition där man ska hedra helgon och de döda. I Sverige blir vi också mer och mer influerade av USA, vilket leder till ännu större förvirring då vi inte firar på samma dagar som amerikanerna gör.
 
Vi på Språkbolaget reder ut en gång för alla hur det ligger till.

Språkbolaget – översättning till alla språk – www.sprakbolaget.se

Allhelgonadagen - Infaller alltid den 1 november och har gjort så sedan år 835. Enligt vissa har allhelgonadagen sitt ursprung från förkristna keltiska traditioner och kan sägas vara den ursprungliga kyrkliga högtiden då helgon och martyrer firas

Alla helgons dag – I Sverige är detta en röd dag och infaller alltid lördagen mellan 31 oktober och 6 november, och så har det varit sedan det bestämdes år 1953. Egentligen är allhelgonadagen och alla helgons dag samma sak, men alla Helgons dag inträffar, till skillnad från allhelgonadagen, alltid en lördag för att man ska kunna fira.
 
Halloween - Halloween kommer från ”All hallows eve” som man på svenska också kan kalla allhelgonaafton. I Sverige infaller den alltid på en fredag, mellan den 20 oktober och 5 november, alltså dagen innan alla helgons dag. I USA och andra länder där man länge har firat Halloween ligger aftonen kvar den 31 oktober. Alltså kvällen före den "riktiga" allhelgonadagen.