Var, stöddjur och gal-tan-skala

Nya ord tillkommer ständigt i det svenska språket. Vissa kommer förmodligen att glömmas bort innan första snön har fallit, andra kommer att finnas i vår vardag under många år framöver. Har du koll på de senaste?

Var

Språkbolaget – översättning till alla språk – www.sprakbolaget.se

När Victor Claesson föll i Sveriges premiärmatch mot Sydkorea under fotbolls-VM i Ryssland blev det straff till Sverige. Men det var inte tack vare huvuddomaren vårt landslag fick straff, utan på grund av det nya videogranskningssystemet VAR. Det är med andra ord ett hjälpmedel där videodomare granskar händelser på planen så att domaren inte missar några avgörande situationer.

Stöddjur

Språkbolaget – översättning till alla språk – www.sprakbolaget.se

Support animal, eller stöddjur som det heter på svenska, är djur som hjälper människor i vardagen eller lugnar i olika utsatta situationer, exempelvis på resor. Denna typ av djur har bland annat varit ett problem för amerikanska flygbolag, som har märkt en markant ökning av personer som vill ha med ett stöddjur på planet.
 

Gal-tan-skala

Språkbolaget – översättning till alla språk – www.sprakbolaget.se

Inom politiken brukar partierna delas upp i olika höger- och vänsterblock. Detta anses i vissa sammanhang som ett gammalt synsätt och därför börjar man nu använda den så kallade gal-tan-skalan istället. Gal står i detta fall för grön, alternativ och libertär. Tan står för traditionell, auktoritär och nationalistisk.