Möt Monia Ly, ny projektledare på Språkbolaget

Språkbolaget - Monia Ly - www.sprakbolaget.se–     När jag såg Språkbolagets jobbannons kändes det som om tjänsten var gjord för mig, jag var bara tvungen att söka. Det lät som en intressant bransch, inte minst för att jag själv är nyfiken på allt som har med språk och kultur att göra.


Monia Ly är ny som säljande projektledare på Språkbolaget. Hon kommer från ett stort evemangsföretag, där hon ser vissa likheter med översättningsbranschen, där man också får träffa många människor och sätta sig in i deras verksamheter. Själv talar hon ett språk som få ens vet att det finns.
 
Det var två saker som fick Monia Ly att söka jobbet på Språkbolaget – förutom att annonsen verkade skriven för henne. Den ena saken var pandemin, och den andra var kärleken. 
 

–       Evenemangsbranschen tvärdog i mars 2020. Det gav mig en chans att tänka över mitt liv. Samtidigt hade jag blivit kär i en man som nu är min fästman. Så jag beslöt att flytta till honom i Göteborg, säger hon. 
 
Språkbolaget har sin bas på ”Sveriges framsida”, en del av landet där Monia Ly tillbringat en stor del av sitt liv. Det kändes helt rätt att flytta dit.  
 
–      ­När jag såg Språkbolagets jobbannons kändes det som om tjänsten var gjord för mig, jag var bara tvungen att söka. Det lät som en intressant bransch, inte minst för att jag själv är nyfiken på allt som har med språk och kultur att göra.
 
Själv talar Monia Ly ett annat språk än svenska med sina föräldrar: Teochow, en kinesisk lokaldialekt från de södra provinserna i Kina. Själv har Mona Ly varit i Kina, men aldrig just där. 
 
–      I hela mitt liv har jag känt mig priviligierad som har två språk och inblick i två kulturer. Det kommer att bli en stor fördel i det här jobbet. Det ska bli så roligt att jobba med kundrelationer, det är ett arbete jag värdesätter högt. Att få hjälpa varje kund det bästa jag kan. 

När detta samtal äger rum har Monia Ly just börjat på Språkbolaget. Hon är fortfarande under upplärning och får mycket hjälp av sina nya arbetskamrater att förstå vilka system som används, och lära känna de många översättarna som finns runt om i världen. 
 
–      En sak som överraskat mig är hur många språk det finns! Det är så många jag aldrig har hört talas om – och helt plötsligt jobbar jag med dem. Det är så häftigt, nu kommer jag att få ännu bredare förståelse för olika språk och kulturer, säger hon. 
 

Just nu är Monia Ly i full färd med att sätta sig in sina blivande kunders verksamheter, för att lättare kunna erbjuda dem den bästa servicen i framtiden.
 
När Monia Ly inte jobbar hittar man henne allt som oftast hemma vid köksbordet med ett sällskapsspel tillsammans med någon vän eller familjemedlem. De roligaste är spel som kräver eftertanke och strategisk förmåga. 
 
–      Det är ett jättebra sätt att umgås. Och så gillar jag att baka, mest svenska bakverk och inte så mycket asiatiskt. 
 

Men just nu är Monia Ly helt fokuserad på det nya jobbet. 
 
–      Jag vill lära mig allt som översättningsbranschen har att erbjuda. 

 

© Språkbolaget 2021
Publicerad: 2021-09-23


 

läs mer: