Konsten att våga missa – JOMO

Du känner kanske till uttrycket FOMO (Fear of Missing Out). Då kan det vara dags att också titta på JOMO (Joy of Missing Out).
 
Svend Brinkmann – psykolog, forskare och författare – har givit ut flera böcker om vårt psyke och välmående. I den senaste boken, Våga missa, om begränsningens konst i en gränslös tid, skriver han bland annat om uttrycket JOMO, en motvikt till FOMO.
 
Det handlar om att kunna och vilja prioritera bland alla intryck och aktiviteter och vara nöjd med att faktiskt tacka nej till saker. Till tidningen LiveLife säger Brinkmann: ”JOMO innebär erkännandet av att vi genom att missa mer, istället får möjlighet att fördjupa oss mer – i både det mänskliga och det professionella. De som inte vill missa något, som vill ha allt, riskerar att leva stressiga liv där de hela tiden vill ha något annat än det de har.”
 
Själv har han skapat några enkla regler och rutiner för att skydda sig från alla val.
”Jag får många inbjudningar till att hålla föreläsningar och delta i olika evenemang. Det är trevligt att många människor vill lyssna på vad jag har att säga, men jag måste ha några regler för hur många arrangemang jag kan vara med på varje månad. När antalet är nått tackar jag nej, oavsett hur spännande något låter. Denna regel gör det lättare för mig att sätta gränser”, säger han.
 
Vi lever i en allt stressigare vardag, och därför tycker vi att den här boken låter riktigt spännande. Det är en intressant tanke att begränsa sina val och istället koncentrera sig på några få saker. På Språkbolaget diskuterar vi ofta hur vi ska skapa fokus och prioritera, så den här boken kommer att hamna på inköpslistan.

Boken finns att köpa här!

Språkbolaget – översättning till alla språk – www.sprakbolaget.se

På Språkbolagets blogg delar vi med oss av våra kunskaper inom området språk och översättning. Bloggen hittar ni här!