Julbord hos Språkbolagets översättare

Julbordet, liksom julmaten, förändras genom tiderna. Maträtter glöms bort, återvänder, och spännande förändringar sker på det traditionella julbordet. Språkbolaget har hört sig för med sina översättare världen över och reder ut vad som serveras. Hur skiljer sig julborden åt i de olika länderna? Läs vidare för att höra om matkulturen under juletider i: Storbritannien, Norge, Polen, Spanien, Finland, Tyskland, Danmark, USA och Ryssland.

Högtider bär ofta med sig kulturellt förankrade traditioner. Maten vi äter under julen, högtidernas högtid, berättar en historia om var vi och vår släkt kommer ifrån. Vilket land och vilken region vi bor i, hur gamla vi är, och vilken samhällsklass vi tillhör spelar också roll för vad som serveras på julbordet. I Göteborg kan det finnas skaldjur och makrill, i norr bjuds det på tunnbröd för dopp i grytan, och nere i Småland serveras ostkaka med lite grädde och en klick sylt. Ja, alla har sina egna traditioner som lever vidare och blandas med varandra, och även nya trender kan ha en betydande roll. Nuförtiden undviker många till exempel kött och fisk, och fokuserar istället på mer gröna alternativ.

Språkbolaget är en global översättningsbyrå. I vårt nätverk finns översättare över hela världen med kunskap av översättning inom bland annat medicin, juridik, ekonomi, finans, samhällsinformation, kundtidningar och magasin. Vi har frågat några av dem vad som finns på deras julbord.

Språkbolaget – översättningar, korrekturläsning & språkgranskning – www.sprakbolaget.se

Storbritannien
Den brittiska julmaten är inte allt för olik den svenska. Den erbjuder bland annat ugnstekt kalkon med fyllning, ”pigs in blankets” (småkorv täckt med bacon), brysselkål, stekt potatis, potatismos och flera olika slags grönsaker. Det är inte ovanligt att man också serverar skinka, eftersom många tycker att kalkon inte smakar så mycket. En annan traditionell rätt som många britter lagar är Christmas Pudding, en ångkokt pudding med massor med torkad frukt, nötter, konjak och kryddor, som serveras med konjakssmör och/eller grädde. Den flamberas med konjak innan servering. Alkohol är över huvud taget inget som den engelska kulturen snålar med före, under och efter måltiden. God Save the Queen!

Tyskland
I Tyskland, precis som i Sverige, skiljer sig julbordet beroende på var i landet du befinner dig. Under julafton äter man traditionellt något enkelt, oftast ”Würstchen mit Kartoffelsalat” – kokta korvar med potatissallad. Den stora måltiden brukar vara på juldagen, mitt på dagen då det serveras gås med potatisdolmar, rödkål, äpplemos och kastanjer (Weihnachtsgans mit Kartoffelklößen, Rotkraut, Apfelkompott und Maronen). Det är heller inte ovanligt med anka, kalkon, karp eller fläskkött. Andra favoriter under julen är fondue (kött) med olika kalla såser, baguette och rödbetssallad. Sötsaker och bakverk är något som tyskarna är väldigt förtjusta i, bland annat olika former av ”Lebkuchen” (pepparkakor).

Polen
Att förbereda ett polskt julbord tar väldigt många timmar. På julbordet serveras tolv olika rätter, vilka sägs skänka lycka för lika många månader framåt. Enligt traditionen äts inget kött under den här kvällen, och istället domineras menyn av diverse fiskrätter. Till de populäraste julspecialiteterna hör bland annat: barszcz (rödbetssoppa som är serverat tillsammans med uszka, som är små degknyten med svamp i) eller svampsoppa, sill förberedd på olika vis, karp (på polskt eller judiskt sätt) eller någon annan slags fisk, piroger med kål och svamp och bigos. Den sistnämnda är en typisk polsk maträtt som huvudsakligen består av surkål och är känd för sin speciella smak. Och till sist olika bakelser och kompott av torkade frukter.
 
Vid ett traditionellt polskt julbord måste det finnas en ledig plats (tallrik och bestick) avsedd för den som råkat gå vilse. Gästfrihet sägs vara polackernas största dygd, och på julafton får ingen vara ensam. En annan tradition som ofta lever kvar i det polska hemmet är att ingen får börja äta förrän den första stjärnan har dykt upp på kvällshimlen. Ofta brukar barnen trängas vid fönsterkarmarna för att hitta den första stjärnan.

Danmark
Julbordet är en viktig del i den danska traditionen där familj och släkt träffas för att äta och dricka gott tillsammans. Det serveras bland annat ”andesteg” som är en ugnsbakad anka som serveras med rödkål, brunsås, karamelliserad och kokt potatis. Det är inte ovanligt att byta ut anka mot gås ”gåsesteg” eller fläsk ”flæskesteg”. ”Risengrød” (risgrynsgröt) är vanligt att starta dagen eller middagen med, andra avslutar med ”Risalamande” (ris à la malta). I båda fallen med en mandel i, och den som får mandeln får enligt tradition en gåva. Gåvan varierar beroende på sällskap.
 
Smörgåsbordet som danskarna kallar ”Julefrokost”, vilket inte får förknippas med frukost, äger ofta rum vid lunchtid. Där serveras: Stegte sild i lage, fiskefilet med remoulade og citron, sylte med sennep og rødbeder, leverpostej med champignon og bacon, stegt medister med grønlangkål, flæskesteg med rødkål, risalamande med kirsebærsauce og ost med druer og frugt.
 

Spanien
I Spanien samlas familj och släkt under samma tak, och jultraditionerna kring julbordet beror på vilket område/region man bor i. Vanligtvis brukar julbordet fyllas med skaldjur, fisksoppa, spansk skinka ”jamón serrano”, lamm och någon slags fisk (t.ex. marulk). Man brukar också ha några förrätter som sparris, foie gras, ost, korv med mera. Det finns även många sötsaker som är typiska runt om i Spanien: ”turrón” (en traditionell nougat), ”polvorones” (en typ av kakor som görs av mjöl, ister och socker), ”mantecados” (mördegskakor) och ”mazapán” (marsipan). La Noche Buena!

Ryssland
I Ryssland firar man givetvis jul, men julbordet är inte av lika stor betydelse som nyårsbordet. Nyår firas i större utsträckning av majoriteten av befolkningen på grund av sovjettidens påverkan. Det var under den tiden som den matkultur som fortfarande lever kvar idag växte fram. Tumregeln är att man ska ha mycket mat på bordet, eftersom det är årets viktigaste högtid. Maten som serveras kall är bland annat ”Olivier” (en kyckling- och majonnäsröra), sillsallad, lax, korvar och laxrom. Varmrätterna varierar mer mellan olika hushåll och traditioner. Något som sticker ut med nyårsfirandet är doften av mandariner och gran.

USA
Det amerikanska julbordet varierar från region till region och påverkas av lokala traditioner, historiska händelser och kulturella skillnader. Vilken stat du befinner dig i spelar stor roll för vad som serveras, där exempelvis Minnesota har en starkt nordisk förankring (lutfisk), i sydvästra delarna finns mexikanska influenser, i Pennsylvania finns tysk påverkan, och så vidare.
I de flesta hem i USA kommer det troligtvis att finnas stekt kalkon, kyckling, skinka eller en kombination av alla tre med rostad potatis, potatismos, böngryta, olika typer av fyllning, grillade grönsaker, tranbärssås/äppelsås och mycket familj och vänner. Drycker under måltiden varierar, men självklart serveras ett urval av vita och röda viner. Till dessert serveras pekannötspaj, vispgrädde gjort på bourbon och många olika varianter av ”cookies”.

Finland
I vårt finska grannland finns vissa inslag på julbordet som inte är så olikt det svenska, exempelvis skinka, korv och olika fiskrätter som lutfisk, kallrökt eller gravad lax eller sik. Sillsallad eller rödbetssallad (”rosolli”) och risgrynsgröt hör julen till även i Finland. Man brukar dock inte äta Jansson vid jul, utan olika lådor, som morotslåda, kålrotslåda, potatislåda och leverlåda. För många är inte heller julbordet komplett utan karelsk köttgryta och karelska piroger.
 
Till det söta ska det (utöver pepparkakor) finnas julstjärnor av smördeg med plommonsylt i mitten samt en klassisk dadelkaka eller en annan kryddig kaka. Även plommonkräm är en omtyckt efterrätt vid jul. Chokladaskar, likt dem vi har i Sverige, finns i nästan varje hem!

Norge
Enligt traditionen äter de flesta från Norge revben, antingen av fläsk eller får. Särskilt i västra Norge äter man får, såkallat ”pinnekött”. Till detta serveras kokt potatis, surkål och rotmos av kålrot. En liten minoritet väljer andra varianter, till exempel kalkon eller torsk.  Köttbullar är något som det inte snålas med på det norska julbordet. Till dessert finns det olika varianter, till exempel hjortron med vispgrädde, fruktsallad, Ris à la Malta med saftsås och kolapudding.

På Språkbolagets blogg delar vi med oss av våra kunskaper inom området språk och översättning. Bloggen hittar ni här!