jakten på nya ord

På Språkbolaget jobbar vi med språk hela dagarna, och då och då funderar vi även på vårt eget språk. Vi tyckte det var dags att uppdatera vår språkgarderob och liva upp ordförrådet. Alla människor utvecklar visserligen sitt språk hela tiden med nya ord och uttryck man hör runt omkring sig, men man kanske inte alltid är medveten om det. Vi ville göra en mer strukturerad insats och bestämde oss därför för att gå på ordjakt.

Det enda kriterium vi satte upp var att orden skulle kännas bekväma för oss att använda. Inte för ungdomliga, inte för konstiga, inte kännas påklistrade. Precis som när vi väljer kläder ville vi att orden ska passa perfekt och faktiskt kunna användas.

Språkbolaget – översättningar, korrekturläsning & språkgranskning – www.sprakbolaget.se

Här är några exempel på ord som var ganska nya för oss allihop:
Vi hörde flera personer som använde ordet ”levlar” i sammanhanget att man levlat inom ett område, d.v.s. gått framåt.
Ordet ”hyperkorrektion” eller ”hyperkorrigera” hittade vi i Språktidningen. Det betyder man är så mån om att göra rätt att man överkompenserar så att det blir fel. Ett exempel på det är när man använder de och dem på ett felaktigt sätt.
Begreppet ”bokashi” vet vi inte om vi kommer att få så stor användning för, men vi bara älskar hur det låter. Bokashi är ett nytt sätt att kompostera som kommer från Japan.
Klimatpositiv” känns riktigt användbart och i tiden. Det betyder att man inte bara är klimatneutral, utan att ett företag till exempel planterar fler träd än vad som krävs för att kompensera sina koldioxidutsläpp, och på så sätt bidrar till ett bättre klimat.
Vi har också nyligen stött på uttrycket ”occidentalism”, vilket handlar om de stereotyper människor i öst har om oss i väst.
Prylbanta” är ett annat riktigt användbart ord som betyder att göra sig av med onödiga saker.
 
Om du också vill uppdatera ditt ordförråd rekommenderar vi boken ”O som i ordbok”, som innehåller 2563 ovanliga oborstade och omistliga ord. Slanguttryck, roliga talesätt, nyord etc. En bok för den som vill frossa i ord.
Kanske en lämplig julklapp till någon som älskar språk. Boken hittar ni här!

På Språkbolagets blogg delar vi med oss av våra kunskaper inom området språk och översättning. Bloggen hittar ni här!