Sport, politik och översättning

Att fotbollen har påverkats av ekonomisk och moralisk korruption av stater med pengar och makt finns det flera källor som visar på. I år är det Putin och Ryssland som står på tur att hantera 32 nationer, olika kulturer och väldigt många olika språk. Konstrasterna är stora mellan fattigt och rikt, litet och stort, sorg och glädje. Allt med en sak gemensamt – fotboll. 
 
Det senaste året har det varit mycket diskussioner kring Rysslands värdskap för fotbolls-VM. Det är inte första gången i VM-turneringens historia som värdlandet blivit kritiserat. När VM 1978 avgjordes i Argentina omgavs slutspelet av mycket politik. Många ifrågasatte att landet skulle få arrangera turneringen eftersom det då styrdes av en brutal militärjunta, som bland annat förde bort vår då stora stjärna Ralf Edström under vapentvång. Turneringen gick dock som planerat. När Sydafrika var VM-värd 2010 uttryckte en del experter farhågor om att landet inte skulle klara av att arrangera ett så stort evenemang.
 
Oavsett situationen i Ryssland är det de idrottsliga prestationerna som står i fokus. När du spelar fotboll spelar språket ingen roll. Medspelarna förstår varandra ändå, oavsett ålder, kön eller nationalitet.
 
I andra sammanhang, som i närings- och affärslivet, är dock språket en viktig faktor. Här har vi på Språkbolaget både kunskap och rutin när det kommer till översättningar till ryska.
 
Ryssland är idag det största landet i världen, det sträcker sig över norra Asien och delvis in i Europa. Det sägs i vissa sammanhang att det ryska språket saknar dialekter. Men så är inte fallet, konstaterar språkprofessor Östen Dahl. I en artikel i Språktidningens april-nummer konstaterar Dahl sammanfattningsvis att det i ryskan finns både traditionella dialekter, folkmål, och moderna ”lättdialekter”. Men de är inte lika synliga som dialekterna i Sverige och Norge.

Språkbolaget – översättningsbyrå i Göteborg – www.sprakbolaget.se