Fyra verktyg för bättre texter

Språkbolaget - översättningar till svenska - www.sprakbolaget.se_2

En del jobbar med språk och skrivande hela dagarna. Andra gör punktinsatser som skribenter när de utformar rapporter och presentationer. Men oavsett om man är van eller ovan vid att skriva, behöver man då och då slå upp ord och uttryck. Hur avstavar man kastrull?
Vad heter ordförande i plural? Vilken är skillnaden mellan var och vart?
 
Det är ju gott och väl att slå upp när man känner sig osäker. Tyvärr har de mest tvärsäkra språkpoliser fel ibland, så det är alltid bättre att kolla en gång för mycket än en gång för lite. Här är fyra webbverktyg du kan lita på.

1. Svenska.se

Den här webbplatsen bjuder på Svenska Akademiens Ordlista, (SAOL) Svensk Ordbok (SO) och Svenska Akademiens Ordbok (SAOB) på en och samma plats. När du skriver in ditt ord i sökraden får du veta hur ordet stavas, vad det heter i plural, vad det betyder och hur det används i språket. Klickar du på ”etymologi” i SAOB-rutan får du veta varifrån ordet kommer. Här kan du också få hjälp med grammatiken. När ska man till exempel använda varken och när skriver man vare sig? Svaret ges av SO. 
   

2. Isof.se/sprakradet

Språkrådet ingår numera i Institutet för Språk och Folkminnen (Isof). Här finns bland annat en frågelåda som kan vara användbar, men det bästa är ett avstavningslexikon, som du når direkt genom att skriva https://avstava-hrd.appspot.com/ i google-rutan. Om du skriver in ordet kastrull får du veta hur ordet avstavas enligt två olika principer. 
 

3. Synonymer.se

Upprepningar tynger dina texter, därför är det viktigt att variera språket. Då är detta en suverän webbplats, förutsatt att du står ut med att den är reklamfinansierad. Skriv in ditt ord och njut av alla de synonymer som kommer fram. Som bonus bjuds också på sökordets motsatser. 
   

4. TT-språket

TT-språket hittar du på tt.se/tt-spraket. Detta är alla journalisters ledstjärna. Här får du vanliga skrivregler, som att du helst bör undvika förkortningar, när du ska använda små och stora bokstäver och vilka ord som absolut inte ska särskrivas. Här listas även ord för nationaliteter, vad olika valutor heter och hur man använder skiljetecken. Kort sagt, en guldgruva för varje skribent. 


 

© Språkbolaget 2020
Publicerad: 2020-10-09


 

läs mer: