Adoptera ett ord

Inför varje ny upplaga av SAOL (Svenska Akademiens ordlista) sorterar man bort ord som inte längre används i svenska språket. Detta för att få plats med nya ord som används allt mer. Språktidningen uppmanar oss att adoptera ett ord som annars riskerar att somna in för gott.
 

Intresset för nya ord i vårt språk är ofta stort, och Språkrådets nyordslista som kommer ut varje år får stor uppmärksamhet. Det är lättare att identifiera vilka ord som är nya än vilka ord som är på väg bort, eftersom det kan ta flera hundra år för ett ord att sakta dö ut. Ibland kan gamla ord också bli återupptäckta och få nytt liv, till exempel genom att de får en ny, uppdaterad betydelse och börjar användas på nytt.
 
För att uppmärksamma några av de ord vi slutat använda har Språktidningen valt ut 1001 ord som är hotade och uppmanar oss att adoptera ett av dem. För att adoptera ett ord skickar man in sitt ord tillsammans med en motivering. Tanken är att man ska välja ett ord som man känner lite extra för och kanske börja använda det ibland. 
 
Skumma gärna igenom listan. Förstår du vad de betyder? Många av orden känns föråldrade, men här och var kan man hitta ett guldkorn. När vi betraktar listan med alla dessa ord känns det lite sorgligt – som en ordkyrkogård. Men kanske talar något av alla dessa ord speciellt till dig. Kanske fångas du av hur ordet låter utan att veta vad det egentligen betyder. Helt plötsligt är det ett ord som poppar upp och vill bli valt. Vi hittade ett sådant ord, som skimrade lite extra och sa: välj mig! 
Vårt ord är Glindra som betyder glänsa, glittra eller skimra. 
 
Språkbolaget adopterar ordet Glindra! Vilket ord vill du adoptera?

Här hittar du orden och beskrivning hur du gör för att adoptera ett ord:
Länk till Språktidningen.
 

läs mer: