5 tips till dig som ska göra affärer i Japan

Det sägs att japanska är ett av de språk i världen som är svårast att lära sig, och bara genom att se alfabetet och japansk text så kan man inte annat än att förstå varför. Även affärskulturen skiljer sig en del mellan Sverige och Japan. Är ni på väg att göra business i Japan?
Här kommer fem saker att ta hänsyn till.

 

1.   Klä dig rätt!

Mörk kostym och slips är att rekommendera vid ett affärsmöte i Japan. Undantaget är väl framför allt de mer kreativa yrkena som musik, film eller design, där även högre uppsatta personer kan vara lite mer ledigt klädda. Se även till att inte ha hål i strumporna om kvällens middag hålls på en klassisk japansk restaurang där man tar av sig skorna vid ingången!

2.   Få inte en japan att ”tappa ansiktet”

Det är viktigt att inte få en person att ”tappa ansiktet”, alltså att göra en person generad, sätta någon i en jobbig situation. Japanerna själva går långa omvägar för att undvika obekväma situationer. Så tvinga inte fram svar från en japan som du snabbt märker att hen inte kan svara på.

3.   Kom ihåg visitkorten –
översätt visitkort ocH dokument till japanska

Visitkort är viktigt då din affärspartner snabbt och säkert kan få tillgång till viktig information som ditt namn, information om företaget och vilken roll du har i företaget. Men också för att din sociala status ska kunna utläsas. Se gärna till att du har visitkort med namn och titel skrivet med japanska fonetiska katakana-tecken på baksidan. Det hjälper japanerna att komma ihåg dig och ditt namn. Även andra viktiga dokument och avtal kan vara värt att ha på japanska. Ofta är det endast yngre personer som kan engelska och får översätta till de äldre, som för det mesta är de som fattar alla beslut.

4.   Var i tid

I Japan är effektivitet och punktlighet viktigt. Därför är det fortfarande mycket viktigt (även om man kanske har lite mer överseende nuförtiden) att vara i tid. So, don’t be late!

5.   Kanske betyder ofta nej

”Nej” är ett ord som inte används allt för ofta av japanerna. De är helt enkelt för artiga för att säga nej. Det gäller istället att vara lyhörd och försöka utläsa på tonfall och uttryck på personen i fråga om det bakom den trevliga fasaden kanske ligger ett nej och lurar. Får man ett ”kanske” eller ”jag ska tänka på saken” betyder detta troligtvis nej.


© Språkbolaget 2020
 

läs mer: