2019 års bästa nyord

Du har väl inte missat nyorden för det gångna året? Varje januari sammanställer Språkrådet Nyordslistan – en lista över ord som har utmärkt sig eller skapats under året som gått. Ett nyord kan vara hämtat från ett annat språk eller ett nybildat ord från svenskan. Det beskriver ett nytt fenomen, som ny teknik eller ett nytt beteende som märkts i samhället. Många av nyorden den här gången handlar inte helt oväntat om klimatet. Här har vi samlat några av de nyord för 2019 som vi tycker bäst om. 

ASMR

Förkortning för autonomous sensory meridian response och sägs stimulera tittarnas sinnen via ljud som prassel, viskningar, tuggande etc. Det finns massor av filmer på Youtube med detta fenomen.
 
Beteendedesign

När man utformar närmiljön för att främja ett visst beteende.
Exempel: Butiken placerar svarta bönor vid köttfärsen med en beskrivning av hur man kan blanda bönor i köttfärsen för att påminna om att det är möjligt att minska sin köttkonsumtion. 
 
Deepfake

Video, bild eller film där innehållet manipulerats på ett sätt som gör det svårt att upptäcka. Förfalskningarna görs med hjälp av maskininlärning.
 
Fimpomat

Behållare för cigarettfimpar med två öppningar där man får möjlighet att rösta i en aktuell fråga, beroende på i vilken öppning man stoppar in sin fimp. Göteborgs stad har gjort kampanjer med fimpomater där rökarna fått möjlighet att ta ställning i okontroversiella frågor.
 
Gretaeffekten

Den påverkan mot ett mer miljövänligt beteende som klimataktivisten Greta Thunberg har inspirerat till.
 
Ikigai

Upplevelse av att tillvaron är meningsfull. Ordet är inlånat från Japan.
Kan man hitta sin passion och vad man är bra på och dessutom få betalt för det, då har man hittat sin Ikigai.
 
Popcornhjärna

Tillstånd där hjärnan samtidigt ställs inför flera olika sinnesintryck, till exempel vid användning av mobiltelefon. 
 
Smygflyga

När man flyger och väljer att ligga lågt med detta eftersom det kan vara skambelagt. Man undviker att lägga ut bilder på sociala medier som visar att man flyger.
 
Tågskryta
När man stoltserar med att man reser med tåg istället för med flyg av miljöskäl.
 
 
Källa:
Språktidningen 1/2020
 

läs mer: