Världens smidigaste språk?

Alla som har försökt lära sig svenska vet hur svårt det är. Uttalet ställer till det för många. Försök säga ”sjuttiosju” om du är nyinflyttad i landet ­– det går knappt. Och hur vet man hur det skrivna ordet ”tomten” egentligen ska uttalas? En italienare, van vid rediga regler, kan ha svårt att acceptera att det är omöjligt att veta. Först måste sammanhanget ge en vink om ifall det är en bit jord eller rödklädd gubbe som avses.
 
På vissa sätt är svenskan ändå betydligt smidigare än de flesta andra språk. Möjligheten att sätta samman ord, framför allt substantiv, skapar en flexibilitet och en slags ordekonomi som kan göra en fransman avundsjuk. Svenskan kan bygga långa ordormar, sammansatta av nästan hur många ord som helst. Enligt Guinness rekordbok lär det längsta ordet i svenska språket vara ”nordvästersjökustartilleri-flygspaningssimulatoranläggningsmaterielunderhållsuppföljningssystemdiskussionsinläggs-förberedelsearbete”. 131 bokstäver. 
 
Ok, detta är kanske ändå inte ett bevis på smidighet, så låt oss ta ett annat exempel. ”L’Association des syndicats des ouvriers de l’industrie métallurgique” är franska och begreppet innehåller 10 ord om man räknar alla små. En översättning till svenska blir desto smidigare: ”Metallindustriarbetareförbundet”. Ett ord.